Sunday, December 18, 2011

engaged???

Salamm...

Mesti semue org terkejut kan tibe2 je sha klua kan statement nih. takde angin, takde ribut..tibe2 ade orang masuk meminang.hummm..tulah namenye jodoh..:) Allah penentu segalanya..:)


memang mule2 tu tak kenal pun sape orangnye.just datang and bagitau hasrat hati nak meminang. WHAT????!!! sape orang tu? knape tibe2 je nak kawen ngan saye?? macam mane die kenal saye?? orang tu dah fikir masak2 belum nih?? kenape saye? takde orang laen dah ke?? saye muda lagiiiiii.....arghhh!!


hati mule lah jadi tak keruan. makan x selera..tidur x lena..mandi x basah.ececehhh..hiperbola lak.hehehe..tipu la kalau mandi pun x basah. tu bukan mandi name nye...:P


tak kenal..confirm la saye reject kan.sory for that man. maybe saye bukan untuk awak...:(
after that day, parents start talk slowly..suruh fikir betol2.maybe dah sampai jodoh saye.kite xtau semue tu.sebab tu semue kuasa Dia.hummmm....lagi lah saye jadik x keruan..okeh takpe..buat solat istikharah dulu..mintak Allah bagi jawapan pade segala soalan..


till then...see u guys next..

Monday, December 5, 2011

Bulan Muharram

Bismillah...

Alhamdulillah..sempat lagi merasa nikmat sebagai hamba Allah dan masih lagi diberi peluang untuk memperbaiki segala amalan..=) Alhamdulillah2 ya Allah..

Baru je beberapa hari lepas kita baca doa awal tahun and akhir tahun kan. tup2..sedar tak sedar, dah masuk 9 Muharram dah. salah satu bukti bukti kita terlalu sibuk dengan hal dunia. Subhanallah..

Dengan masa yang ada sikit ni sha nak sharekan sedikit mengenai rahsia di sebalik bulan Muharram..jeng2..bunyi macam suspen je lak.hehehe..

Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.


Peristiwa-peristiwa penting bulan Muharram:

1. 1 Muharram – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram – Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.



Pada 10 Muharram juga telah berlaku:

1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
13. Hari pertama Allah menciptakan alam
14. Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
15. Hari pertama Allah menurnkan hujan
16. Allah menjadikan ‘Arasy
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz
18. Allah menjadikan alam
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril
20. Nabi Isa diangkat ke langit



Antara amalan yang sunat dilakukan dalam bulan Muharram ialah:

1. Berpuasa.
Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X



14 perkara sunat dilakukan pada hari Asyu'ra (10 Muharram):

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marah
fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat – Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak
fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu

10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti

11 Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12 Membaca
“has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”
fadhilat – Tidak mati pada tahun ini

13.Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14.Puasa
Niat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu
kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.


Sekurang-kurangnya berpuasalah pada sepuluh Muharram. Lagi bagus kalau boleh puasa sunat 9 dan 10 Muharam. Ini seperti yang ditunjukkan dalam hadis-hadis berikut;

Daripada Ibn Abbas r.a.:“Bahawa Rasulullah s.a.w. berpuasa pada hari ‘asyura dan memerintahkan agar berpuasa padanya”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim dalam sahih mereka).

Daripada Abu Qatadah r.a. : bahawa Rasulullah s.a.w ditanya tentang puasa hari ‘asyura. Baginda menjawab, “(Puasa tersebut) Menghapuskan dosa satu tahun yang lalu”. (Riwayat Muslim)

Daripada Ibn Abbas r.a. beliau berkata: “Rasulullah s.a.w bersabda, “Sekiranya aku masih hidup sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada (hari) kesembilan” (Riwayat. Muslim).



p/s: esok ade midterm exam.doakan yang terbaik untuk sha yep.hehe..^___^

Tuesday, November 29, 2011

A new baby born!






Bismillah...

Alhamdulillah...
Baru jap tadi wife senior sha selamat delivered baby.baby gurl tuuuu..hik~ actually, bukan ade kene mengena or darah daging ngan sha pun. WHY so happy?? sha pun x dapat nak jawab kenape.hehehe..perasaan tu just datang sendiri..of course la happy kan bila tengok kawan2 yang kite kenal dapat baby baru..=D

Kalau nak diikutkan memang ramai dah la kawan2 yang dah dapat baby. tak terbilang dah.hahahaha..*clap3..productive sungguh kawan2 ku. murah rezeki diorang kannn..;) Tapi arini happy sha lain seket. sebab yang dapat baby nih senior skolah kat SBPI Pekan dulu. memandangkan sekolah tu baru je bukak tahun 2003 and batch sha ni lah first batch. so, lepas je abes skolah aritu, terus azam nak tengok sape antara budak2 sekolah tu yang kawen dulu and dapat baby dulu.hik~ (maybe tu la jawapan utk soklan atas tu)

Anddddddddd....pemenang nye ialah my senior Jaa Mazlan and wife nye Kak Husni Othman.hehehehe..dalam sejarah SBPI Pekan, abg Jaa ni la yang kawen dulu..*clap3..^___^
Actually abg jaa and wife nye tu still study lagi. Now diorang ade kat Jordan..kawen time semester break dua tahun lepas, iaitu pada 14 September 2010. dengar2 cite, last2 minute punye plan.hik~ ape2 pun alhamdulillah..selamat gak diorang nikah even last2 minute pun kan...and now masing2 umor 23 taun.kire la sendiri yep brape umor diorang time kawen..

(pasangan yang comel) ^____^

(new daddy tengah happy pegang baby gurl ) =)


(sesi bukak mate..baruu je jap tadi.baby dah kluar.mummy je duk dalam deliver room lagi..)


(name xtau lagi..)



Second one lak my senior gak. Abg Tuan Hafizuddin and wifenye Kak Maryam..=) masing2 pun berumor 23 tahun gak..haaaa..couple ni sha dah jumpe. Kak Maryam sgt baek okeh! lembuttt je..sesuai sgt la ngan abg Tuan yg berjiwa romantik tu.hahahaha..Kawen taun lepas dalam bulan Oktober or November 2010 camtu la.x egt lak exactly tarikh nye tu.hehehe..sory tata Maryam..yang diorang ni menarik sket sebab dah dengar crite sendiri camne diorang punye wedding.camne tibe2 boleh plan nak kawen.padahal plan lambat je lagi. and camne abg Tuan yang gagah berani datang merisik sorang2.hehehe..salute la abg Tuan. naek moto je dtg sorang2..^____^ Kak Maryam ni anak second.tapi kawen dulu..rezeki katekan kan Kak Maryam.. Alhamdulillahh...=) anak abg Tuan and Kak Maryam ni sha gelarkan "cucu first SBPI Pekan" ..sebab kire principal tu pangkat datok la..=P haishh..pandai2 je sha.imagine bukan2..tambahan2, diorang ni dah lame kenal.sejak masing2 form 4..


(same cantik same padan kan..^___^ kak maryam sgt cantik!)



(their first baby boy. Tuan Muhammad Umar..=) )


eh silap turutan lak. actually, my batch yang tunang dulu. Ikin Ghazali.hehehe..sory kikin!! ^__^ ikin sebaya sha, umor 21. 2 tahun lepas, bile dapat tau die dah tunang, bukan maen epiy la saye kan.sebab kawan dah nak kawen. tapi rupe2nye diorang ikat 4 tahun. tinggal lagi 2 taun kin. x sabar nak tengok aok (awak dalam bahasa Temerloh) kat atas pelamin...InsyaAllah kalau ade rezeki, kite datang yep kin..=) aok redy2 je trus bunge telur tuk kite...^___^
* gamba kikin ni x dpt dikenal pasti pulak katne.isk3..


And tahun ni jugak la 2 orang budak batch sha yang dah tunang. so sume skali batch sha yang dah tunang 3 orang lah kan.2 gurls and 1 boy..tahniahhhhh aok2 sume..^___^ diorang2 ni namenye Shahanim, Ikin (dah crite kat atas) and Kama. Shahanim, taun depan aok dah jadik isteri orang. Selamat Pengantin Baru in advance yep Nim. takot x sempat nak crite pasal aok kat blog nih..taun depan pun bukannye lame.ni dah nak bulan 12, tinggal lagi bape bulan je.hehe..Kama pulak x dengar2 lak crite bile majlis akad nikah die tu. Tapi status kat FB ari2 cte sal nak kawen.hahahaha..kama ni mmg terkenal sgt la dgn kejiwangan nye..=P saye x kutuk aok tau kama, ni puji namenye.hehehehehe...=D


(time majlis merisik Shahanim.. 1 Jun 2011 ) ^___^


(majlis pertunangan..4 September 2011..comel kan kawan saye) ^___^

* gamba Kama pun x dapat dikenal pasti dimane..


And the last one yang baru2 ni kawen my senior Kak Didi, Shadiah Akilah..=) umor 22 taun. rase cam x terlambat sgt kan kak didi nak wish..Selamat Pengantin Baru!!! Semoga kekal sampai syurga tau..upz..yang ni name husband x kenal lak.hahaha..sorryyyy~
* gamba x dapat dikenal pasti gak.sorry~


okeh, melalut crite bende lain lak.padahal tdi just nak bagitau pasal baby new born jek.hik~ so, lepas ni kite TUNGGU & LIHAT turn sape pulak next yep..=)

p/s: sebab tido dah cukup sangat.sampai sekarang x ngantok2.pfttt...

Saturday, November 26, 2011

HP sauce and Tobasco sauce tidak HALAL..





Bismillah...

Dah lame kan sha x up-date blog.hahahaha..so sorryyyy...ramai dah tanye bile nak update blog.thanx tuk korang2 yg sgt concern pasal blog nih.hehehe..bukan x ade crite pun sha nak share.tapi kemalasan sgt2 melanda diri sejak raye puasa aritu.actually nak crite gak mcm mane havov nye (havoc ke??? =P ) raye kat kampung aritu..tapi lepas 1, 1 hal ade..b4 cuti raye puase, assigment bagai nak kene ciapkan and submit.target balik raye pun jadik t'pospone sket..(@__@) tgk camne rupe saye b'kejar2 mase time tu..balik2 rumah je dah kene kemas2 1 rumah (plan nye camtu la) tapi x kemas pun sebab x sempat.hehehe..sebab kalau kemas rumah aritu, kompem x dapat balik kampung and alamatnye...t'pakse raye kat seremban lah. kitorang tolak pagi sebab nak elak jam.alhamdulillah..naseb baek jam x terok sangat. sampai2 rumah tu je dah kene kemas satu rumah kampung tu. sebab takde orang pun tinggal kat rumah kampung tu, so tiap kali balik kene la kemas.feuuuuuwh~~ bayangkan 1 rumah tu kene sapu and mop lantai sume. sangat besar okeh! sbb x banyak sangat perabot, so ruang jadi luas and keje2 menyapu and membersih pun jadi semakin banyak.tapi xpe...saye sayang rumah kampung saye..=)

lepas raye konon nak update blog..tapi ape yg dah di pot-pet kan kat dlm draft blog ni sume ilang. ni kes budak2 kecik kat kampung tu la..ntah ape yang diorang tekan2 ntah. abes sume ilang.wooooooooooooooo~~ penat tau kite type panjanggg2..;( my mistake, x save draft tu dulu before bagi diorang maen laptop nih.isk3..naseb la kan.padan muka anda shaheeda. hehehe..hah.lagi 1 sebab internet nih grrrrr...slow nye lah! loading2 je keje.tu yang xde mood nak up-date blog.sejak raye aritu memang takde dah la sha bukak blog.sebab nak bukak blog tu je, take time dah. but now tenet tengah laju, so kene cepat2 yep type.hehehe..

okeh2..takyah bebel2 panjang lebar bagi excuse panjang..sebenarnya nak bagitau yang HP sauce and Tabasco sauce tu x halal je.hehe..=D sha dapat tau ni pun dari blog Cik Mat Gebu (CMT). hah,kalau orang yang rajin belek2 resepi kat tenet, kenal kot die. pemes tau CMT nih. and bagi sape2 yang xtau, CMT nih seorang blogger masakan..=) seangkatan dengan Kak Azlita Aziz, ( yang nih gamba2 kat blog die sume power2.tengok skill die tangkap gamba rase nak nanges je.sebab saye macam xde jek skill tu.waaa..) Kak Ummi Kuantan..Kak Liza..Kak Hana and adiknye (lelaki tau).haaaa...resepi2 diorang nih selalu masuk majalah tau.boleh refer kat majalah nanti yep.hehehe..

okeh,sha melalut panjang lebar lagi lak.heee..ampun..okeh, kat bawah ni sha tunjuk sijil dari Jakim yang mengatakan HP sauce and Tabasco sauce tu x halal yep..


(klik gambar atas untuk lebih jelas)





ummmm..sha rase terang2 Tabasco sauce tu xde cop Halal dari Jakim. kalau x caye, korang boleh cek balik kat botol sauce tu. sebab sha dah tengok sendiri pun. rase2 xde tande halal tu kan, xyah la confident nak makan kan...=) HP sauce tu pun same..


p/s: aritu pasal Golden Churn x halal..ni sos pulak..bahaye2..

Thursday, August 11, 2011

tangan yang memberi lebih baik daripada tangan yang menerima..=)



Bismillah....

korang2 mesti pernah dengar cerita pasal budak kecik yang terkena simbah dengan asid oleh ayahnya. dah lame dah cerita ni..and kat bawah ni sha copy paste dari blog Kak Jee (wartawan tv3 dulu)..


Sempena bulan Ramadhan yang penuh berkat ini, saya pohon jasa baik semua untuk menghebahkan tentang tabung khas bagi membiayai pulih wajah mangsa asid, Adik Nurul Dahyatul Fazlinda. Rasanya ramai yang tahu wajah Adik Nurul Dahyatul Fazlinda cedera teruk akibat terkena simbahan asid oleh bapanya sewaktu terjadinya pertelingkahan antara bapa dan ibunya.

Sebelum ini kulit paha Adik Nurul Dahyatul Fazlinda telah diambil untuk menampal parut pada mukanya. Kecederaan muka yang serius ini menyebabkan dia harus menjalani beberapa pembedahan yang pastinya menelan kos yang tinggi. Selain muka, bahagian badannya juga cedera teruk.
Sumbangan boleh dibuat atas nama :

TABUNG BANTUAN PULIH WAJAH NURUL DAHYATUL FAZLINDA – YPU

AKAUN : 13053010003071 (Bank Islam)

TEL : 09 – 6242424 / 013 – 9216897 (En. Hairulnizam)

p/s:gambar berdasarkan carian internet.




=)

Tuesday, August 9, 2011

Panduan menjadi suami yang baik..


Bismillah..

haaaa....yang ni pulak panduan tuk suami yang baik.hik~ kaum adam, sila bace yep.bace jangan tak bace..untuk pengetahuan korang2 gak, tak rugiiii..=)



* Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

* Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

* Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa.
Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

* Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

* Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari ?


* Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

* Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

* Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

* Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.





sources by: ustaz azhar idrus..

Tips perkahwinan..

Bismillah...

haaaaa....lame dah x hupdate blog ni kan. hupdate2 je trus pasal kahwen.hehehe..gatai sunggoh hampa..=P pade sape2 yang dah nak kahwen lepas raye ni, or pade yang dah berkahwen, or pade orang2 bujang and single mingle kat luar sane tu, sangat seswai la tuk korang2 bace tips2 ni yep.sbb lambat laun pun korang akan kahwen gak.hehe..=D anddddd JANGAN lupe tuk apply kan tips2 ni dalam life korang!!! egt tu..jangandok bace je.pastu trus tdo, buat macam takde ape2 pun berlaku..


1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

Wednesday, July 27, 2011

meneruskan kehidupan..

Bismillah...

currently at 130 a.m and sha x boleh tdo lagi. plan awal nya nak siapkan asigment subject Malaysian Study yang due nye jumaat nih (29/7). Tapi, terbengkalai and punah harapan n angan2 dek kerana mslah tenet ixora yang sgt2 semput dan mcm yang nazak sgt nih.sigh~ but still,xleh jadikan itu alasan utk tidak menyiapkan kerja2 tersebut yep cik shaheeda.

setelah berblog walking, rase bersemngat pulak tuk teruskan kehidupan.cewahhh..ayat nak power je.hehehe..so sementara masih bersemangat nih, baek sha gi sambung buat kerja sampai ciap and plan for my future ryte..tak kesah la for short-plan or long-plan. But it is must! sbb kalau dah ade plan ni, mesty la kite nak capai target. teringat pulak kate2 lec Management, Mr. Lam, we need plan to achieve the goal! Hah, mentang2 la jumaat malam ni exam subject Management, sampai teringat2 Mr. Lam.hehehe..=P

oke, tata titi tutuuu..=)

Tuesday, July 26, 2011

sampai bile?

grrrrrrrrrrrrr...........tak tahan2! dah tak tahan. saya layan awak slame ni sbb saya simpati ngan keadaan awak je.xnak awak rase disisih ngan kawan2.tapi awak buat camni lak kat saya.tak habes2 menipu.skang ni sampai dah babitkan mak saya lak. kunun2 mak saya mesge awak. siap anta bukti konon2 tu msge mak saya. dalam hal camni, tak kan la saya nak percayekan awak. takde sbb dah saya nak percaye, sbb awak dah banyak kali menipu! padahal mak saya dah reject awak awal2!! awak nak menipu babitkan name saya, saya boleh sabar lagi tau. tapi ni dah sgt2 lebeh. sampai femly saya lak awak heret skali. don't you ever dare ok!

ok shaheeda..sabarr...jgn ikut sgt emosi..

Thursday, July 14, 2011

air mata itu..




Yep, air mata itu la peneman kala kesedihan, kegembiraan, mahupun kesusahan..
air mata itu la ekspresi yang jujur datang dari hati..
jangan tahan,
sebab kadang kala dengan meluahkan ekspresi itu la kita akan berasa lega.
jangan pula berterusan,
sebab mungkin ada kegembiraan disebalik kesedihan tersebut.
kalau tak cepat, mungkin lambat..=)
bersabarlah..




sewaktu sha berumur 9 tahun, ibu decide untuk sambung belajar, 3 tahun lamanya berpisah tanpa ibu depan mata sewaktu sha dan adik membesar. time itu la sha belajar erti kesedihan dan air mata..=( setiap hari menangis teringatkan ibu. bila tengok kawan2 lain semua bercerita tentang ibu, hati jadi sayu. ibuku jauh~~ kertas adalah sahabat setia. setiap kali sedih teringatkan ibu, setiap kali itu la sha luahkan apa yang terbuku dalam hati ke atas sehelai kertas untuk sha poskan surat tersebut kepada ibu. hanya itu saja cara untuk ku ubati rindu.




2008, sekali lagi sha tewas pada dia yang bernama air mata. si dia pergi untuk meneruskan perjuangan. 2 tahun lamanya, sha memang tewas dan lemah. tapi, dari situ la sha belajar erti perjuangan. perjuangan untuk meneruskan kehidupan..




sekali lagi sha tewas dengan air mata. sahabat..sahabat yang sentiasa ada kala susah mahupun senang. dia terlalu baik. biarpun hanya 2 tahun berkenalan, cukup beri impak yang besar pada sha. sahabat..terpaksa meninggalkan beliau demi meneruskan perjuangan di bumi Allah ni. sha tewas. terlalu rindukan kebaikan dan kenangan beliau. Wan Nur Amalina Afif, semoga kamu sentiasa berjaya dan tabah dalam apa jua rintangan dan ujian yang Allah berikan. saya sayang kamu..=)




and now, sha perlu bertarung sekali lagi dengan air mata itu..air mata kerinduan. 4 budak hitam, mereka sangat sha sayang. banyak yang sha pelajari daripada 4 budak hitam selama sha kenal dengan mereka. tawa, nanges and sakit bersama. tapi itu dulu, kini sangat jarang untuk bersama 4 budak hitam ni. walau jarang bersama sekali pun, mereka tetap orang2 yang sha sayangi. Muaz, Naim, Syira and Yana..berjayalah kalian dengan kehidupan kalian selepas ini. moga persahabatan yang terbina selama ni tidak kalian lupakan.. sesungguhnya Dia lebih mengetahui yang terbaik untuk hamba2-Nya..=)



The End~

tak puas hati!

mau jalan kaki macam dolu2.dulu nak gi mane2,mesty jalan kaki ngan budak2 itam. now, budak2 itam dah laen2 arah. so, takde la aktiviti jalan2 kaki cam dulu2 dah.

agrhhh..pipi sudah naek!! mane budak2 itam sume tuk bawak sy naek bukit beruang lagi..

pada dak2 itam sume, sha rindu sgt korang..;( kalau dapat jumpe pun, slalu tak complete..hope korang sume hepy skang ni dgn kehidupan masing2..


Tuesday, July 5, 2011

EGO atau SAMBIL LEWA??

A good article yang sha rase patot sha share ngan korang semue...yang baik dijadikan teladan.kan2? =)


By Dr. Siti Hamidah from UTM Skudai, Johor..=)



Pulang dari pejabat semalam, saya telah membawa anak saya yang berusia 2 tahun ke klinik. Cuaca yang tidak menentu menyebabkannya mengalami batuk dan selsema.

Mungkin ramai yang demam sekarang, jadi saya perlu menunggu agak lama. Di samping melayani Safya bermain soft toys yang banyak di klinik itu, saya memerhatikan orang sekeliling yang turut menunggu giliran.

Bukan memerhati untuk menilai orang lain. Bukan juga merasakan diri saya sempurna sehingga boleh menilai orang lain. Apa salahnya memerhatikan gelagat orang lain? Yang baik bolehlah dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

“Orang yang bijak akan menjadikan pengalamannya sebagai pengajaran, orang yang lebih bijak akan menjadikan pengalaman orang lain sebagai pengajaran.”

Walaupun bersikap acuh tak acuh dan seperti tekun melayani Safya, sebenarnya seluruh tumpuan saya terarah kepada sepasang suami isteri bersama anak mereka yang baru lahir. Hmm, pasangan yang baru menjadi ibu bapa – detik hati saya. Menarik untuk melihat gaya mereka, adakah mencerminkan karekter keibubapaan generasi muda sekarang?

Si isteri mendukung anak. Mereka duduk sahaja tanpa berkata apa-apa. Lebih kurang selama setengah jam. Saya mengerling ke raut wajah mereka. Tiada riak pergaduhan.
Mungkin itulah cara mereka, iaitu tidak banyak bercakap. Tiada apa-apa salahnya tidak banyak bercakap, jika kedua-duanya pun berdiam. Yang salah kalau seorang bercakap, seorang lagi buat tak peduli.

Lalu nama bayi mereka dipanggil. Amat mengejutkan apabila hanya si isteri sahaja yang masuh ke bilik rawatan! Saya terkesima. Saya terkejut kerana di zaman moden ini masih ada lagi suami yang tidak menemani isteri masuk ke bilik rawatan, apatah lagi apabila membawa bayi.

Ini bukan perkara kecil. Ini menggambarkan sikap seorang suami yang memandang remeh terhadap layanan mereka terhadap isteri dan rumahtangga. Maaf saya katakan, apabila seorang lelaki bersikap demikian, dia menggambarkan beberapa perkara.
Pertama, mungkin dia amat jahil dalam ilmu rumah tangga. Mungkin dia tidak pernah mendengar ceramah atau usrah atau khutbah yang membincangkan sebaik-baik lelaki adalah yang melayani isterinya dengan terbaik.

Atau, yang kedua, dia malas. Hanya malas. Malas nak angkat punggung mengikut isteri ke bilik doktor. Malas mendengar bebelan doktor, barangkali. Pendek kata dia malas untuk involve dalam hal pengurusan anak dan rumah tangga.

Atau, yang ketiga, dia berfikiran agak jumud (kolot), iaitu menganggap semua kerja rumahtangga adalah tanggungjawab isteri. Anak-anak, makan-pakai-mandi-tidur-mendidik-menasihati-menjaga sewaktu sakit-menyekolahkan-mendisiplinkan-dan segalanya, adalah tanggungjawab isteri.

Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan pendapat saya ini, apatah lagi saya ‘agak keras’ menyenaraikan tiga kemungkinan itu. Yalah, siapa saya untuk menegur seorang lelaki, kan? Jadi, untuk mencari kebenaran dalam hal ini, kita harus kembali kepada sumber rujukan kita, iaitu al Quran dan Sunnah.

Menjaga dan mendidik anak-anak adalah tanggungjawab kedua-dua suami dan isteri. Apabila anak sakit umpamanya, si suami lah yang harus menunjukkan sikap ambil berat yang lebih daripada seorang isteri. Ini kerana suami lebih stabil emosinya, dan lebih kuat kudratnya. Seorang wanita yang menjaga anak sakit akan mudah merasa letih dan lemah, dan berperasaan risau dan emosi. Di sinilah peranan seorang suami untuk menenangkan isteri, menaikkan semangat isteri, memegang tangannya, memeluknya, dan mendukung si kecil.

Barulah si isteri akan lebih bersemangat dan terubat sedikit kerisauan. Jika sewaktu menunggu giliran doktor hanya membatukan diri, dan apabila dipanggil ke bilik rawatan – pun membatukan diri di luar. Lebih baik lah si isteri datang seorang sahaja ke klinik itu.


p/s: maybe tak ramai dah lelaki mcm ni zaman sekarang.tapi kalau ade jugak, Wallahualam...hidup rumah tangge kan.for sure kene share susah senang.kalau rase terbeban sgt nak share susah isteri and anak, pilih la tuk jgn kahwen lagi.pergi timba ilmu alam perkahwinan dulu, baru kahwen..sbb kalau kahwen jugak, anak isteri jugak yang susah..

Setia adalah yang terbaik

Salam semue...

sha baru lepas blogwalking and found some intresting article.sbb ape intresting?? sbb bile sha bace, buleh buat sha meleleh air mate.wuuuuu~ actualy so nice and sweet! =) sape2 prempuan yang bace entry kali ni pun kompem akan menangis terharu..;)

sha rase ramai lagi laki2 yang mcm sha akan crite kan lepas nih..

actualy, crite ni mmg kisah benar. but diceritakan balik oleh sahabat beliau..stay tune!! ^^,



Saya teringat seorang Ustaz Ali (bukan nama sebenar) yang merupakan bekas pensyarah UTM. Saya pernah berbual dengan isterinya. Mereka tidak mempunyai anak walaupun sudah berusaha pelbagai cara untuk mendapatkan zuriat.

Isterinya memberitahu satu kisah yang amat mengharukan..

Suatu hari mereka pulang ke kampung Ustaz tersebut. Si isteri tiba-tiba mendengar perbualan di antara Ustaz Ali dan ibunya. Ketika itu mereka ingat si isteri sedang tidur, maka dia tidak akan mendengar perbualan itu.

Ibu: Ali, kau dah kawin 20 tahun tapi masih takde anak. Kau tak terasa nak anak ke?

Ustaz Ali: Memanglah nak, mak...Siapa yang taknak anak. Tapi dan Allah tak izinkan saya mempunyai anak, nak buat macamana..

Ibu: Kau kahwin lah lain. Alasan kau untuk kahwin lain sangat kukuh..sebab mahukan zuriat. Bincang baik-baik dengan isteri kau..

Ustaz Ali: Mak, bab kahwin lain ni saya kurang suka..Mak cuba letakkan diri mak di tempat isteri saya dari segi perasaan. Mesti sedih kan? Walau pun mengizinkan tapi hati mesti terluka. Itu yang tak sanggup saya nak buat. Biarlah takde anak asalkan saya tak lukakan hati isteri saya yang amat saya sayangi, dan yang amat sayangkan saya.

Ibu: Kau fikir sekali lagi pasal zuriat ni Ali..

Ustaz Ali: Tak mahu fikir dah mak...Saya memang takkan lukakan hati dia. Samada dapat anak sendiri dengan dia atau ambil anak angkat. Itu sahaja.



camne girls?? terharu kan?? hehe..kalau sha nih mmg kelu tak t'kate ape2 sbb terharu sgt kalau dengar laki ni ckp camni kat sha..=)
it actualy happen to my grandma's lil sis..till now, still takde anak. but still sweet and manje and slalu pegi hneymoon tau! baru2 ni diorang baru je balik dari vietnam. next month honeymoon ke mekkah pulak.hehehe.yang paling bez, my atok still say LOVE YOU kat my grandma..ya Allah, my atok mmg sgt9999 sweet!! =) kalah my aunt n uncle.hik~



p/s: next entry lebih menarik..

Monday, July 4, 2011

summer holiday - Day 1

wahhh...lamenye blog ni bersawang.soryyy..lame kan sha dah tak hupdate blog..;) hehe..agak bz lately. before this kene uruskan hal pindah campus dari cyber ke melaka.time tu huh jgn cakap la.stress yg amat okeh! jap2 nak kene ke cyber. jap2 nak kene ke melaka. dah rase cam orang bisnes pun ade tau.hehe..tapi bez gak.de gak la experience sha camne nanti kalau keje ulang alik camtu kan. tak semue orang boleh rase experience tu..=) okeh2, back to the basic. saje je letak title entry kali ni summer holiday.berangan2 cket kunun2 skang tgh duk kat oberc..hehe..=P

haritu en.faisal plan tuk dtg jalan2 kat melaka nih.so terpakse la jadik planner n tour guide tak bertauliah kejap.kejap tak kejap gak la.seminggu gak.bez jugak jdi tour guide. sha ni ckp je duk melaka, tapi jalan2 kat bandar melaka tu pun x hapal2 lagi.isk3. tu yg time jalan2 aritu rase nak jerit kuat2 je SAYA SAYANG AWAK GPS!!! =D haha.kalau awak xde kan gps, saye xtau la jadi ape dah arini.jdi cam org tak siuman dah kot..buleh stress saye tau kalau xtau jalan nih.

okeh2,ari nih x jalan2 mane pun lagi. en.faisal sampai je melaka, trus g check in. then, dinner..time ni terkial2 gak pk nak bawak gi dinner mane yep. tibe2 lalu muzium samudera.teringat la sal kedai makan kat blkg muzium tu.ape lagi.zuppp..trus parking kete g makan.hehe..lapa2. sbb siang tu sha dah kecapekan sgt2 nk cari hotel n kete.last2 dpt gak.fuhhh..kat sane, pekena asam pedas.biase la,melaka name nye kan. gi mane2 mesty ade asam pedas punye.hehe..not bad la.maybe sbb lapa, abes je makan sume. selesai makan, gi la jalan2 sekitar melaka ni jap. sambil2 nak hafal jalan tuk next day..=P

Sunday, June 5, 2011

boringnyeee~~

hummm..damn boring! duk umah xtau dah nak watpe.nk jalan2,ibu bz ngan keje lak.nak kua ngan ayah, ayah pun bz. naseb baek la my best fren dtg tdow umah semalam. baru la trase ade gak kawan kat umah ni.huhuhu..thanx nisah..^__^



p/s: malam ni sha akan hupdate sal jaulah gi kelantan and terengganu tempoh hari keh..

Monday, May 30, 2011

demam oh demam..

selamat petang semua...

hajat dihati nak hupdate belog.tapi demam pulak.so tunggu sampai demam reda la yep baru boleh hupdate. seharian ni duk t'lantar je. nak bagun pun x larat. ni pun paksa2 gak bangun. till then, jumpe you all on next entry! =)


p/s: dpt package penyakit ni.demam + batok + celcema...adeh2~

Thursday, May 26, 2011

tahniah!! ^__^




first skali, sha nak ucap tahniah pade seorang hambe Allah ni sbb gambaq die cikgu skolah buat contoh tuk student2 laen.hahaha..sape lagi lau bukan encik faisal..punye la dah lame x datang2 jenguk skolah yep,xtau pun sal tu. tu pun naseb baek ade orang yang datang sekolah,tangkap kan gambaq. awat la cheq x cam die kan.huhu..=P
tula, padan muke awak shaheeda.dulu maen2 lagi time exam. alamatnye, duk jela awak kat sini. orang lain sume merantau negara orang, awak stay jek.huk~ cian2..xpe2, awak keje nanti, kumpul la dwet byk2, then nak g mane2, pegi la.(konon2 tuk motivasi diri.hehe)




hah, yang kaler biru tu board tau. kang kompiuz n pelik lak tgk ape bende kaler blue2 kat blkg tu. gamba ni la encik faisal bagi kat cikgu, gamba ni jugak la yg msuk paper tuk salam perantauan.huhu..taun ni boleh dah kot tukar gamba lak yep.hehehe..okeh, lagi seminggu jep encik faisal nak balik. sha hape pun x wat lagi.huhuhu..xpe2, sempat lagi.



hah, gambaq kat atas ni lak gambar dari magazine MYC! saje2 je masuk time nih. alang2 baru habes klas, so ape lagi, singgah2 la kejap booth herbal essence nih. tup2, orang tu ajak tangkap gamba. hah, ape lagi, ikut jela orang tu. tangkap2 gamba ni kan besh.hik~

fyi, contest ni dah tutup bulan lepas. sha nak ucapkan byk2 time kaseh pade sape2 yang support sha aritu. contest dah tutup, so skang kite tunggu pengumuman pemenang lak yep. dengar cite, akhir bulan ni baru tau sape pemenang nye..pape pun, sha akan inform gak kat korang2 sha menang ke kalah keh! ^___^ kalau menang, alhamdulillah..kalau x pun, xpew. buleh try tuk next contest lak. skang ni mcm2 contest ade. tumbuh mcm cendawan.huhu..

keh, ibu dah bising suh dinner.nak out dlu.hehe.tata titiii..=)

Wednesday, May 18, 2011

doakan saya berjaya!! ^__^



pejam celik pejam celik..nak abes dah semester 3 nih. kejap je kan.touching lak tibe2.fes year dulu, sha rase cam kambing msuk utan je.hehe..xtau pape pun. tengok orang lain ramai kawan, sha?? terkial2 g carik kawan.huhu..conclusion nye, kene ramah! =)

dalam ramai2 budak itam, fes skali yg sha kenal, the beauty lady, yana..=) shes so sweet..then,baru kenal the charming lady, syira..=) very care pasal orang sekeliling.baek kan.kenal syira pun sbb same kelas n die kawan yana. hah berkembang gak la kawan sha time tu.hehe..masuk je 2nd sem, baru kenal mohammad. ini budak sgt x reti d
uduk diam. then, baru la kenal naim..complete lah 5 orang budak itam..^__^

eh,ape merapu ni. actualy nak cte bende lain sbnrnye. p jadik tacing lak ptg2 ni.huhu..pagi tadi baru je habes 3rd paper, accounting. Alhamdulillah~ mintak2 penande ketas pekse sha tu nanti lembut2 jela ati tuk bagi A yep.hahha..demand lak.now tggal lagi 2 papers. computer n eng. amboi shaheeda,mentang2 la esok computer, subject bace jep, sempat lagi hupdate blog yep. b4 this kemain liat lak.huhu..tinggal lagi 2 papers means that awak dah nak cuti shaheeda! yeaaaa....^___^ jgn celonok cangat yep, awak ade tugas besar n berat cuti ni.ibu dah aturkan sume tuk awak.camtu la lebeh kurang ayat ibu kat sha aritu.hahahaha..hah,
tugas ape???? rupenye kannnnnn....ibu suh sha bukak kelas baking pulak..@_@ alamak, sha ni pun bukan nye pro sgt. ni pun bukan saje2 demand nak bukak kelas yep. ni sume atas orang luar yang mintak. depa dah ckp lameeee dah. last2 ibu cakap, anak saya cuti due minggu ni
nanti, anak saya buat kelas yep. T___T hah, berciap cedia la anda prepare sgale kelengkapan tuk wat kelas. pling penting tu nanti, awak yep shaheeda. awak tu bukannye reti benor nak ngaja orang. tibe2 lak kene bukak class.tapi ni nak gtau awal2 la yep, cuti ni nanti fes tyme sha bukak kelas baking, so jgn expect dari sha yang lebih2 yep. bincang2 same2 mane yg xtau tu. sha just boleh ngaja sekadar yang sha tau je. n gud news kat orang2 yang nak join class tu nanti, sha ade tambah recipe.bukan ajar cheese tart je.nak tau ape recipe tu,tungguuu...hehehe..







p/s: pening2 lalat time type entry ni.baru bgun tdow.hehehe..XD

Monday, May 16, 2011

kalau boleh~


fuh2..fuhhh..uhuk2.uish.berhabuk sungguh blog nih.hehe..tadaaaa..lame dah kan sha x berblog. mcm biase la.ade je mcm2 crite n idea, tapi penyakit M tebal sgt.hahaha.
kali ni sha nak cte pasal....ummm..ermmm..xde pape la(hah! tu trademark kawan sha,yana) hahaha...haaaaa....kalau ade satu2 event tu kan,mesty korang rase nak buat sendiri je semue2 keje tu kan.yelah..nak nampak perfect.rase keje kite ni je la yang paling perfect.kalau orang lain buat, jap tu x betol lah. ni x betol lah.adeee je ngomen nyeh! omak pun naek poning.hehehe..

haaa..sha la tu.kalau org cine,dye sebut 'kiasu'.makne nye,
GILE KUASE.upzzz..tapi jgn salah paham lak.bukan semue bende sha nak buat sorang2.just kadang2 tu t'pk gak la.nanti tyme sha kawen ke, nak la buat hantaran sendiri, kek kawen sendiri, door gift sendiri. haaaa..pendek crite nak semue tu air tangan sha la.yela, majlis kite kan. mesti la nak yg the best.hik~ tapiiii..mane bulehhh.. even orang yg slalu buat hantaran tuk orang kawen tu,bile die kawen nanti, hantaran tuk die pun x sempat die nak buat.hehehhe..

so, conclusion nye..suruh aje la orang laen yg buat tuk kite nanti.senangg..XD


p/s: yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing. kadang2, ramai tu lagi bagus dari seorang..=)

Wednesday, April 6, 2011

muktamad!!

InsyaAllah.mudah2 an kputusan yang dah dibuat ni lah yg terbaik. baek utk ibu ayah, semue orang n sha jugak. mudah2 an. Amin...sha nak semue orang bahgie, xde sape yg sha nak tgk org2 yg sha syg cdeyh berduka cita. walaupun mungkin ade kesedihan, mungkin ni lah yg terbaik sebenarnya. sape tau kan. mungkin jadi kita sangka itu buruk, sebenarnya itulah yang terbaik Allah dah tentukan untuk kita.kan2?? =) so sentiasalah bersangka baik pada Dia. Dia lebih mengetahui.




ape2 pun yg terjadi pade 5 orang budak hitam, sha doakan segalanya yang terbaik. semoga kita bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.. =)
STRONG!!

p/s: hummmm...sape tgk bersamamu mlm ni?? cedyh kan..jum same2 kite sedekahkan Al-fatihah pade hamba Allah tersebut. Al-fatihah..

Tuesday, April 5, 2011

kisah hujung minggu



Assalamualaikum blogger2 semue..lameee kan blog ni bersawang.wuhuhu..bari kali ni free cket nak singgah blog.ya ampunnn..sriyes sha ckp.b4 this mmg busyyy..huhu..pegi kelas kul 8.balik ptg.mlm klua balik.jap2 meeting la. semalam baru lepas abes mid-term statistics.fuhh...lega cket cheq naa..xde la rase risauuu je tiap2 ari.hehe..even ade byk lagi keje2 lepas ni, tapi bile dah habes mid-term tu,rase lega cket. Alhamdulillah..

minngu lepas,sha balik gak rumah.sepatotnye balik ari kames, tap
i disebabkan ade hal yg x dpt nk dielak kan, so balik la tghari ari jumaat tu.huhu.. bukan saje2 je eh xnk balik. jumaat tu, rest2 la dulu kan. sabtu tu ape lagi.godek2 l

a tepun
g tuk buat tart.huhu. hah! dpt gak ciap kan 200 lebeh.fuhh..ok sha x snap lak pic.hehe..soreyy~ next2 time sha buat,sha snap lak. eh x!! ari jumaat tu balik2 je.buat cheese tart jugak.mak sedare kol last2 mnit. mintak tulun buatkan tart. tuk dibawa ke rumah jiran depan. ade kenduri kawen katenye. hah,last2 mnit punye order. result dye pun last2 mnit jela.huhu..mane nak sempat g beli cheese. naseb baek ade stok cheese cket, dpt la buatkan 30 pieces medium size je. ok la kan makngah.hehe..XD

ari ahad tu pulak, ni yg cdeyh nih. abg n kakak ipar faisal nk pindah balik terengganu dah.wuuuu~ trase seperti salah sorg adek badek sha kene duk jauh2 l
ak.wuuu..apiz.hang jgn nak pindah jauh2 sgt nnti na..duk dekat2 ngan cheq ja. sebelah umah pun xpe. senang cheq nak piat tlinge kalau nakai sgt. oh ye, sha panggil kak na n abg no je.hehe..

dari pagi duk ciapkan makanan tuk bawak ke umah kak na. ibu bua
tkan seri muke ( berseri2 kalau mkan.hik~) sha pulak apelagi, cam bese la kan. dah name penjual cheese tart.hahaha..oke2.sha buatkan blueberry cheese tart. dpt la sha buatkan 70 pieces small size punye. and x lupe jugak brownies cheese choc.humm
mm..peberet sha nih!! hehe..


pagi buat.ciap dalam kul 2 camtu la. tgh tung tang tung tang kat dapur tu, sha sempat la iron2 baju dlu. plan nye, kul 3 bru bertolak ke rumah kak na. oke cilap sha. sha lupe nak msge kak na bagitau sha dah b'tolak. sampai2 je, xde org kat umah!! hahaha..kol2 rupe
nye ade kat lua,tgh makan. so ibu ayah decide g kedai makan je jump
e kak na sefemly b4 pindah. hummm..syahdu bile jumpe kak na. syahdu2 pun cheq dub dab2 gak.haha.ramaiii org kat situ.anak2 buah faisal semue ade. upzz..sory~ xde
gamba.cheq nebes!! hah.dalam cheq duk nebes2 tuh, rupe2nye ibu lagi nebes!! haha..."ibu la jalan dulu".."kakak la jalan dulu" ayah selambe je jalan.dari jauh nampak abg no. x egt dah kami kat belakang nih. hehe..jum layan gamba cheese tart yg sempat sha buat tuk mereka pulak yep.hehe..




p/s : jumpe next entry lak!! hehe..hah.bunge kat cheese tart nih x jadik sgt. sebab ayah kacau!! waaa...x cnteq bunge ayah buatt..

Wednesday, March 16, 2011

duta Jepun ke Msia menangis ketika di sidang akhbar

Assalamualaikum bloggers semue..haritu baru je kite digemparkan dgn crite tsunami yg melanda Jepun. kesian+sedih. same2 la kite doakan agar mereka dipermudahkan segala urusan disana. sampai sekarang pun, diorg xtau berapa jumlah sbnar rakyat mereka yg t'korban dalam bencana tersebut. tiap2 hari, ade je pertambahan jumlah mayat2 yg mereka jumpe.

senario tyme tsunami landa banda aceh 6 tahun lepas lain daripada yang sedang dialami di Jepun. waktu tsunami melanda acheh dulu, kejadian gempa tu berhenti lepas gelombang pertama yang dasyat. kat Jepun lak, sejak Jumaat lalu, rakyat negara tu masih hidup dalam ketakutan. sekejap2 ada gempa bumi.

tak cukup dgn tu, ketakutan meletupnya kilang nuklear yang bakal memuntahkan bahan asid berbahaya ke udara, paling ditakuti. maybe kerosakan sekarang ni lebih dahsyat dari musibah hiroshima dulu.

apapun, sha berharap kita semua panjatkan doa ke aharat allah swt supaya Jepun tak terus dilanda musibah lebih teruk. di tika dan saat ini, usahlah kita fikir mengenai agama mereka. fikirlah di segi kemaknusiaan. agama islam sentiasa menuntut umat islam di dunia sentiasa mendoakan kesejahteraan sesiapa sahaja yang berlainan agama, ketika mereka dalam musibah yang diturunkan oleh Allah swt..

paling touching, bila melihat duta jepun ke malaysia, Masahiko Horie menitiskan air mata di sidang akhbar di kedutaan jepun semalam.



berat mata memandang berat lagi bahu mereka memikul. apakan daya, semalam perdana menteri kita, dato seri najib tun abdul razak memberitahu, pasukan penyelamat kita tidak dapat ke Jepun untuk menghulurkan bantuan. ini adalah kerana pesawat yang bakal membawa mereka belum lagi dapat kelulusan untuk mendarat.

jom kita ramai2 berdoa untuk kesejahteraan semua rakyat Jepun. amin...

p/s: lagi 10 minggu 3 ari je lagi..=)

Wednesday, March 9, 2011

no title~




Assalamualaikum bloggers semueeee...
so sory sbb agak lame pencilkan diri. plus, penyakit M tu skang cam makin teruk je.hehehe..doa2 la saye sembuh cpt2 yep.so that, leh idup cam dolu2.bhgie n semangat!

Alhamdulillah~ rezeki dtg tanpe diduga minggu lepas. ade seoran
g aunty order blueberyy cheese tart utk bufday party anak dye m
alam isnin lepas. walaupun
aunty tu order last2 minute, naseb baek dpt gak ciap kan tempahan tu. syukur sgt2. hope lepas ni makin ramai la org yg order lak.hik~ (x malu)

kali ni dpt buat 21o pieces. aunty tu suruh letak dalam bekas2 kecik as door gift tuk tetamu yg dtg tuk bufday party anak kesayangan nya tu. di kesempatan ni, sha nk wish HEPY BELATED BEDAY tuk anak aunty tu. muge jadi ank yg soleh n smuge sentiasa di bawah lembayung n rahmat dari-Nya. (^___^)
sory sebab lambat wish. aunty tu pun sha x sempat jumpe sbb nk kene cpt tolak ke mlake.kul 12 tu ade kelas pulak.hehehe..t'kejar2 tol pagi tu. stcker name sha pun x
sempat sha tampal kat box2 tu sbb dah lambat.hehe..


dalam bz2 ciap kan tempahan aunty tu, sempat gak la sha ciap kan cheese tart tuk seorang datin ni. rase b'salah sgt haritu sbb dye nk beli byk, tapi disebabkan sha buat 2 mggu lepas tu cket je ( sbb as pengenalan je dulu.hehe) kali ni hope datin puas ati la jugak kan.xde la ase t'kilan sbb x dpt mkan.hehe..

jumpe lagi next entry!
kecedyhan melanda~

p/s: kalau dah ade mood cmni, better sha jgn dduk sorg2.nnti asyik layan perasaan je.hummm..

Monday, February 21, 2011

craving~

Assalamualaikum bloggers n readers semueee~~
^__^ (try jugak buat2 epiy even ase sunyi sepi dduk dalam rumah yg suppose ade 8 org penghuni, tapi skrg yg tinggal 2 org including me!! x berseri nye rumah)

saje nak share ngan korang2 semue. ni la keje yg sha buat tiap2 minggu stiap kali balik rumah.=)
ciapkan blueberry cheese tart utk dijual. so far Alhamdulillah...licin micin sampai ade yg x sempat beli. pade yg x sempat beli/ rase x cukup je beli tu, InsyaAllah minggu depan sha buat lagi yep. =)

ni kali ke-5 sha buat. still x rase jemu lagi makan tart nih.hehehe..cehh..masakan cendiri, mesty la besttt belake kan..=P



*godek2 kat daput dri pagi sampai ptg, dapat jugak ciapkan 14 bekas. cket je bekas yg dapat sha buat sbb kali ni sha gune acuan medium size punye, sbb aritu byk permintaan tuk buat yg lebeh besar. b4 this sha gune acuan small size nye, skali masuk je dlam mulut. hik~

* cudap ciap, masuk dlm peti aishhhh!!! makan cejuk2, nyummy2~

sape2 yg rase nak order blueberyy cheese tart nih, bleh la cntact2 sha. tuk area seremban jela. sbb kalau pos, takut x tahan lak. abes penyek2 nnti. abang pos tu bukan leh caye sgt. heeee..kalau yg duduk luar kawasan, and tibe2 dtg singgah seremban jenguk sedare mareor jalan2, boleh la order alang2 tu.heee..=)
x rugi pun try order sbb mmg cedap! ^___^

Filling yang boleh korg pilih utk cheese tart:
- Blueberry
- Kiwi
- Orange
- Chocolate
- Strawberry

*Harge: min. 20 biji ( medium size ) = RM 28 ( besar 1 kotak cake)
(Kalau nak Sha letak dalam bekas2 kecik mcm dalam gamba kat atas pun boleh jugak) ^__^


p/s: sebar2 kan la kat yg laen2 yep.heee...=)
cyunk korang!

Friday, February 18, 2011

resepi baru


salam semue bloggers n readerssss...sha baru je sampai sremban dari mlake. plan nye nak balik awal2 pagi sbb nye kalau dah tghari or ptg, sha dah xde smngat nak blik. ni ikut peel ayah yep.hehehe..

haaa...bagi sape2 yang penah dan biase ngan pokok klape sawit or pernah@memang menetap di kwasan FELDA, mesty tau gamba kat atas ni ape kan? even sha penah menetap kawasan felda sjak kecik lagi, tapi sha fes tyme jumpe resepi ni. heeee..gamba ni ihsan dari salah seorang mangsa banjir kat SEGAMAT aritu. haaaaa..sha dulu dduk FELDA SELANCAR, 30 mnit je kalau nak pegi segamat nih. slame sha dduk c2 x penah lak bnjir. tahun 2006, tahun kami sefemly pindah tuk balik ke kg halaman iaitu seremban, taun tu la stat banjir besr nye. kecian my prennnn...smpai jalan nak masuk ke selancar tu xleh lalu. sbb jambatan yg menjadi laluan utama org2 kat sane pecah@runtuh. sha just dpt tgk video dri kawan2 yg ade kat sane n gamba2 dri news paper.sgt terok..uish, terlajak bebel2 lak.hik~

haaa..kalau nak tau, makanan kat ats ni ialah SIRA BUAH KELAPA SAWIT. segamat mmg terkenal ngan pokok2 klape sawit nye. so, tyme banjir aritu, disebabkan makanan sgt terhad utk menampung jumlah mangsa bnjir kat citu, ni la yg menjadi kudapan diorg. sgt sadis. tyme ni jugak la pergolakan berlaku kat mesir.

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ اللَّهُمَّ أْجُرْنِى فِى مُصِيبَتِى وَأَخْلِفْ لِى خَيْرًا مِنْهَا

sgt kreatif kan ibu2 n mak zaman2 dahulu. dulu2, harge biji klape sawit brape la sgt kan. so, bile si ayah bawak balik biji klape sawit ni, pandai ibu2 ni reka resepi utk femly. ^____^
itu la kelebihan seorang ibu yg Allah berikan. SubhanAllah...

selain buat sira, biji klape sawit ni bule jugak tuk buat masak lemak cili api. sha x penah lak rase mknan dri biji klape sawit ni. rugi lak bile pk2 balik. haaaaaa...tapi kan, sha penah try mkan gak. tyme tu kat skula agame. ade sorg kawan laki sha nih, dye bawak buah koko.ya Allah..marbelles nye!! fes tyme sha rase buah koko. xtau la lepas ni dpt ke x rase buah tu lagi..sbb cam susah je nk crik.hehe..kalau sape ade tu, n baek hati, share2 la ngan kite yep..^__^ kite t'ingin nak mkan buah koko tu lagi. lpas tu, mmber sha ni bagi la dua bijik buah klape sawit. dye ckp cedap mkn nih. kecik2 kan, xcted la nk try gak mkan. p dye ckp kene rebus dulu. balik je skula, trus suh ibu macak air. yela..nk rebus atas dpur x brani lagi.hik~ then, trus rendam buah tu.xcted nih. loncat2 ckp kat ibu kate buah ni cedap.hahaha..disebabkan cetek sgt ilmu memasak tyme tuh, x smpi beberape mnit, trus sha p try mkan sbb rase2 buah tu cam dah panas jek.hehe.. uewwwww...kelat!!! ni yg ase nak mrah kat dak tu.ok sha egt lagi budak tu sape, name nye Hisyam. esok nye, trus mrh2 kat dye ckp dye tipu sha, buah tu bkn cedap pun. lpas dye explain cmne nk mkn buah tu, baru la ase cam t'sipu2 malu lak. (pengajaran nye, laen kali kaji n tanye org yg lebeh pakar dlu cmne care makan!)

ni just secebis dari kisah hidup n pengalaman sha. hope bole bagi cket pengetahuan am.x byk, cket pun jadik la kan. =)
chaw cincau!! nak klua jap pasni..

p/s: btol kan pape lau de yg sha cilap

ape nih???


haaaaa....kalau korang2 tau, ni ape dye??
sha baru penah jumpe bende alah ni. pelik kan. xtau la kalau korg2 da kenal bnde ni. tapi sha fes tyme bru tgk bende ni.hehehe..gamba kat atas ni sbnr nye TELUR TEBU or maybe kat tmpt2 laen ade name pggilan lain kot. diorg akan tanam pokok nih n tggu smpai ade isi kat dalam pokok tu. sha xtau cmne asal name bnde alah ni. p maybe sbb pokok ni ade iras2 tebu cket kot n disebabkan ade isi kat dalam pokok tu, tu yg diorg paggil telur tebu. hahaha..sha pun xtau la. ni jez andaian sha jeh. telur tebu nih slalu nye diorg akan macak gulai lemak cili api + ngan ikan pape yg seswai tuk macak lemak cili api (sha pun xtau.hehehe)
based on diorg yg penah makan bnde ni, diorg ckp bnde ni cedap sgt. hummmm..t'ingin lak sha nak tgk bnde ni scare life. nampak cam interested je.tibe2 tebu bule b'telur.hik~

haaaa...dah dpt info n pengetahuan am yang baru kan? =)


p/s: baru dpt tgk crite GREEN HORNET. jay chou sgt coollllllllllllllllllll!!!! x penah marah2 n tggikan sore pun dalam cte tu. mmg cool sgt jay chou n cte tu amat BEST!! x rugi pun tgk..(kawan sha ckp jay chou xde pun nk marah2 dlm cte tu sbb jay chou x reti speaking.hummm..make sense gak) pape pun, suke tgk org2 yg cool cmtu, xde nak marah2. hehehe..=P

Tuesday, February 15, 2011

lonely

Salam semue bloggers n readers.....

mood: cdeyh..=(
~ room8 sha tgh packing skang nih nk blik umah.blik lameeeeeeee....trus klua dri ixora nih. dkt staun sha kenal dye da. HATE THIS FEELIN!!! snuf~
lepas ni ngan sape sha nk smbg2 sblum tdo, ngan sape sha nak macak same2, ngan sape sha nak klua jalan2 dah, ngan sape sha nak gosip2, ngan sape sha nak b'gelak tawa pasni.snuf~
x suke nye perpisahan cmni. pape pun, sha doakan yg t'baek tuk beila. do the best for ur praktikal nnti yep. insyaAllah kite jumpe lagi pasni..=)

aritu pun lonely gak.hahaha..x suke nye lonely2 cmnih!! sha drive sorg2 je dri umah nk g klas senin aritu. patot la czen sha slalu ckp dye x suke lau drive sorg2. sha mmg paham feelin dye tyme tu. nseb bek sremban ngan mlake tuh sekangkang kera je. kalau jao2, xnk da sha dtg klas. hik~ jahatttttt..

okeh, stop.xde mood nk tlis nih. tapi tlis gak sbb rase nk luah kat sape2, p x dpt.c u ollz then!

p/s: pening lalat nih.hahaha

Sunday, February 13, 2011

kisah hujung minggu

Salam semueee...
okeh xnk bebel2 byk sgt pun. sbb da lewat. sok kene bgun awal sbb ade projek yg perlu dilaksanakan. haaa..ujung2 minggu camni la baru free n best tuk wat aktivity2 yg kite suke. pegi memancing, jalan2 makan angin, bawak femly shupin2 [ sape2 yg olwez utamakan femly dalam segala hal, insyaAllah murah rezeki =) ] , jumpe kawan2, menjahit, tgk wayang, macam2 la. pendek kate macam2 bule buat tyme hujung2 minggu ni kan. sbb kite x perlu pk soal kerja. p kdg2 xleh lari gak, kene fikir. tu yg x besh tuh. xpe2, tu sume mengajar kite tuk jadi insan yang lebih bertanggungjawab. ape sha buat hujung minggu nih???? haaa...jeng2..ape lagi kalau bukan BAKING!!! hahaha.. mesty korg buhsan dah kan ngan sha. asyik crite sal makanan jew. okeh sha x pakse sape2 yg xnk dengar sal entry ni, anda bule click on the cross sign right top of the ur laptop.heeee..sha dah warning awal2 tau. jgn dah habes bace entry ni, korang cakap BUHSAN lak.

adat kalah dalam kehidupan...
tapi tu la yang akan mengajar kite tuk buat yang lebih baik di mase akan datang. kan2??

sebab ape sha berfalsafah cmni?? haaaa..sbb nye kek karamel yg sha buat tghari x jadik!! hahahaha..saje nk cover2 kan cik shaheeda nih. ckp ajela yg awak tu bukan chef. tapi nk berlagak cam chef lak. hik~ tak2. tak same skali. sha buat tuk suke2 je. sebab lain ialah sha kuat makan. so kene la masak ssndiri kan. sape la yang rajin masak tuk sha nih.hehehe..ibu masak tu laen crite tau.

tghari tdi punye la smngat nk mulekan projek pelan tanah.hahaha..xla.projek baking. sha dah kaler kan cnteq2, last2 caramel nye hancus lak.waaaaa....robek nye hati. tuk pengetahuan, kek caramel nih mmg memerlukan kesabaran yg TINGGIIIIIIIII...so kalau fes try tu x jdik, dun wury. mmg dah biase mcm tu. ini sbb salah sorg kawan sha nih kali ke 4 baru jadik kek caramel nye. huhuhuhu..p sha suke tgk dye. x penah putus asa. semangat cmtu la yg sha nk jadikan contoh.heeee..so sekarang dye dah bole ambek order lagi tu. kelas kannn..upzzz..gamba kek yg hancus tu sha xde la mbek gamba. sbb kuciwa sgt tadi.


* first try*
( ni fes trial sha.before macuk oven. harapkan bunge n kaler je lawa. p hancus lak caramel nye)


(bile dah klua oven, cnteqq jeeee..tapi bile dah terbalikkan loyang, hancus! sob3)




* ni 2nd try lak*
(x puas ati, try lagi. ni 2nd try sha lak. baru buat tadi. egt nak buat esok, p xleh lak sbb kene ciapkan blueberry cheese tart yg org order. alhamdulillah, menjadik!! lpas je sha terbalikkan loyang, trus sha menjerit. ibu egt sbb x jdik lagi.heeee..ase nak sujud syukur kat c2 gak)


(taraaaa...ni la lapisan dalam nye. kek ni la yg dari dulu sha duk ngidam nak makan. tapi takot nk buat, xde keyakinan lagi. tadi baru dpt rase. and besttttttttttttttttttttt!! thumbs up sha bagi.heee..kek ni sha x penah lak nampak org jual2 kat lua. so nak xnak, kene la buat jugak lau nak makan yep cik shaheeda )

upzzzzz...rase nye cam dah t'bebel lebeh2 lak.hahaha..layan jela yep korang. jumpe next entry! =)

p/s: ibu sekarang nih dah gile fesbuk lak. dulu marah2 kami sebab leka ngan fesbuk. tapi tadi g mane2 bawak lptop dah! duk dapur bukan tulun sha baking yep. tapi jez temankan buat.heeee..g masuk dapur pun nak gak bawak laptop. kehulu kehilir ngan laptop je.hik~

Saturday, February 12, 2011

aktivity kampung 2

Salam bloggers & readers semueee...jnji aritu nk smbg blik entry pasal aktivity kampung ni esok nye. tapi kelewatan pulak kan. asyik postpone je. so arini bru nak smbung crite.soryyy..last week baru masuk sem baru. so ade byk bende nk kene prepare. cari buku, print notes..berbalik pade entry lepas, jum kite layan gamba2 jela. heee...




ready2 ae semue.target kite hapuskan musuh kat dpn nih

yeaaaa..simbah3!!! jgn x simbah


rase2 badan dah nak kecut, kami pun blik la.hehe..tapi, sempat layan eskrem dulu! syiok tau cejuk2 layan eskrem..nak2 eskrem choc.

slurppp2~

upzzz...tyme kami balik nih, dlam kul 2 gitu. haaaa...kantoi pakcik2,abg2 n adek2 x g solat jumaat! gotcha! huhuhu..

malam tu pulak layan ke funfair. tapi x maen pape pun. jez click sane, click cini. isi2 mase lapang. cewahhh...


tolong la cakap sha ade rupe POOH dlm gamba nih =P



Sunday, February 6, 2011

aktivity kampung!

tadi ptg baru je blik dari kampung t'chenta. nk tau kat mane kg sha? heee...secret2. =P hahha..eleh sha, tu pun nk secret lak kan. x jauh pun dri umah. kat seri menanti je. haaaa....sape2 yg dah dekat2 ngan seri menanti tu, roger2 la sha. leh kite ronda2 kg same2 lak pasni. heeee....stat blik kg dari ari sabtu aritu lgi. blik ptg. punye la byk alasan nk blik awal2. hahaha..kemalasan nk kemas baju sbnr nye. kalau dah blik dari ari rabu aritu, kire2 4 ari gak la balik kampung.

blum smpai lagi kampung, tibe2 dpt call dri kampung gtau xde air. adeh! buleh spoil keseronokan tuk blik kampung cmni. p pujuk2 gak dalam ati, t msty ade air nye tu. bile smpi je kampung, still xde lagi air. hummm..nk memasak pun xleh da kan. so mlm tu dinner kat luar la yep. layan la dinner kat TAMBAK CORNER. not bad~ p still tomyam dye bkan taste sha. hik~ balik je rumah, trus tdoq sbb xtau nk buat ape. nk mop lantai pun xleh. ade air cket je, bole la stakat mop bhgian dapur je. naseb baek air tuk mkan minum mmg da prepare awal2. ade simpanan air. bese la kampung, kene prepare bnde2 cmni. tkot de bnde yg x d'ingini b'laku. cntoh cam kes air ni la. spanjang jalan nk masuk ke kampung, ade dah nmpk lori air n org2 kg cbuk tadah air kat dpn umah. ujan2 pun redah kan. cian uwan2 yg dah tua tu. p kampung sha lori tu x masuk sbb kmpung sha ke dlm cket. jalan pun muat2 tuk sebuah kete je. comey je kan jalan. hik~ tbe2 sebelum tdo tu, ade dah air. weeee~~ alhamdulillah..bule la tdow ngan senyuman. heee..=)

spnjang duk kampung, buat aktivity kampung la jawab nye. heee...buat ape??? kami p mandi kat air terjun. besh kan! cejuk nye. grrr~~ cejuk cangattttt...kul 12 pun cejuk lagi. same je cam air blik air kat kampung tu.huhu..air terjun ni name dye ULU BENDUL. haaa..mesty ramai yg dah pegi kan. =)

jum layan gamba2 lak..

duk atas batu je kite..takot nk macuk dlm air. cejukkkkkk!!!

disebabkan x nk macuk dlm air. kite da kene tarik!!! aaa..

pemandangan yg indah~ =)

muke kami ni muke org2 baek n PENYAYANG. sbb tu dak2 tecit pun nk maen2 ngan kami.heee..


p/s: sambung sok lak. sha nk tdoq. hahaha.. xpenah2 buek kek oghang cenggini. ngah type2 tibo2 nak poie tido lak. ghosah lah